Imajući u vidu da su pesticidi sredstva čijom nepravilnom primenom lako može doći do posledica po zdravlje čoveka, potrebno je znati kako ih ukloniti ili bar smanjiti njihovu štetnost. Južno voće, limun i pomorandže se već duži niz godina tretiraju hemikalijama koje su iznad dozvoljene granice. Preporuka je da budete oprezni prilikom korišćenja njihove kore u određenim receptima, ali i prilikom korišćenja samog voća.

Pranje voća sirćetom

Pomešajte vodu i sirće, tako da odnos bude 3:1, npr. na tri čašice vode stavite jednu čašicu sirćeta. Potopite voće u taj rastvor i ostavite ga oko 15 minuta u tome. Nakon toga ga izvadite i operite pod mlazom mlake vode.

Ovo je odličan način za uklanjanje hemikalija, bakterija i voska sa voća. Istraživanja pokazuju da ova kombinacija uklanja čak 98% hemikalija i bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 70%.

Takođe, možete napraviti i sledeće rastvore:

Kašika soka od limuna, dve kašike sode bikarbone i šolja vode. Postupak je isti, ostavite voće u tom rastvoru oko 15 minuta, a zatim ga isperite.